inzite-contentblokken.png

inzite:cms // formulieren

Met inzite:cms kun je zelf formulieren aanmaken, plaatsen en bepalen aan wie je deze wilt laten versturen. In dit artikel leggen we je uit hoe je een nieuw formulier aanmaakt.

Wanneer je bent ingelogd in inzite:cms zie je het tablad (of de knop) "formulieren". Door op die knop te klikken krijg je een volledig overzicht van alle reeds aangemaakte formulieren te zien.

Rechtsboven staat de knop "Toevoegen". klik hierop om een nieuw formulier aan te maken. Bezoekers zien deze niet, omdat het formulier pas getoond wordt als het met een formulierblok op een pagina of artikel is geplaatst.

Basisgegevens formulier

Je ziet nu de pagina "FORMULIEREN BEWERKEN". Het formulier heeft een twee basiskenmerken:
Eerst voer je de titel van het formulier in. Deze krijgt de bezoeker niet te zien, maar wordt gebruikt zodat je deze zelf kunt terugvinden in het beheersysteem.
Daarnaast kun je een formulier actief (oogje) of inactief (oogje met streep) zetten. Een inactief formulier kun je niet inzetten op jouw website! Het is dus belangrijk dat je een formulier altijd actief zet als je klaar bent.

De verschillende formulierelementen

Een formulier kent verschillende elementen, gebaseerd op de vraag die je de bezoeker wilt stellen, en hoe strikt je de antwoorden wilt ontvangen. Je kunt vragen verplicht maken, controleren op een correcte invoer (syntax) of een keuze menu voorschotelen. Hieronder een overzicht van de verschillende formulier elementen, en de werking hiervan.

  • keuzemenu / multiple
    Het keuzemenu is een multiple-choice vraag. Deze kan weergeveven worden als dropdown, met selectievlakjes (meer antwoorden mogelijk) of met een "radio button" ofwel een rond selectievlakje (slechts een antwoord mogelijk).

    Om een keuzemenu toe te voegen, sleep je het keuzemenu-element (multiple) in het contentvlak en laat deze los. Je kunt vervolgens een label (de vraag) invoeren, en het uitvoertype kiezen (keuzelijst, vinkjes, radio-knoppen).

    Na het kiezen van het type keuzemenu kun je de vershchillende antwoordopties invoeren. Klik hiervoor op "optie toevoegen". Wanneer je bijvoorbeeld bij "label"  de vraag "wat is je favoriete kleur" hebt ingevoerd, kun je bij de opties dus "geeld, "groen" en "rood" invoeren.

    Met het vikje naast de antwoordoptie kun je aangeven of deze standaard geselecteerd moet zijn.
     
  • invoerveldveld / input
    Het invoerveld is het meeste gebruikte element. Deze wordt gebruikt om korte vrije antwoorden te geven zoals Naam, geboorteplaats en andere vrije invoer-vragen. Voor dit veld bestaan een aantal controlemogelijkheden om te bekijken of het antwoord wel voldoet aan de gevraagde waardes. Zo kun je controleren of een e-mailadres wel bestaat uit een @ en een.nl, maar ook of een invoer numeriek is, of juist een datum.

    Om een tekstveld toe te voegen, sleep je het tekstveld / input-element in het contentvlak en laat deze los. Je kunt vervolgens een label (de vraag) invoeren.

    Eventueel kan een voorbeeldwaarde ingevoerd worden

    Met het vinkje "Verplicht" kan een antwoord op deze vraag verplicht gesteld worden.

    De optie "Valideer" geeft aan waaraan het antwoord moet voldoen, inzite:cms biedt de volgende controles:
     
    • vrije invoer, geen controle
    • e-mailadres, controle op sytax, zit er een "@" in? Eindigt het adres op ".nl" of een andere landextentie?
    • datum, controle op correcte datuminvoer, en afhankelijk van de site een kalender in de uitvoer
    • Numeriek, alleen cijfers
    • Onzichtbaar (dit type wordt niet getoond in de uitvoer, maar gebruikt om extra informatie over het formulier mee te geven)
    • wachtwoord (de invoer wordt vervangen door "***")
       
  • tekstaerea / tekstveld
    Dit veld wordt gebruikt om langere teksten in te voeren. Ook hier kun je bij "Label" de vraag invoeren (bijvoorbeeld "heeft u nog opmerkingen") en een voorbeeldwaarde. Daarnaast kun je de hoogte van het veld aangeven.
     
  • label
    Wanneer je een tekst wilt plaatsen binnen het formulier (bijvoorbeeld een korte uitleg) dan kan dat met het "Label" veld. De tekst die je wilt tonen voer je in, als extra optie kun je deze tekst dikgedrukt weer laten geven.
     
  • bestand / file
    Het element "bestand" wordt gebruikt om de bezoeker een bestand mee te laten sturen. Dit bestand mag maximaal 5 MB groot zijn. Onder "label" voer je de vraag in (bijvoorbeeld "stuur je CV mee"). Daarnaast kun je aangeven of er alleen afbeeldingen meegestuurd mogen worden.
     
  • CAPTCHA
    De CAPTCHA wordt gebruikt bij websites met invulformulieren om te controleren of het formulier wordt ingevuld door een computer een mens. Dit gebeurt door het overtikken van een code die moeilijker te lezen is waardoor de meeste computers hier problemen mee hebben. In de nieuwere versies van inzite:cms wordt de keuze voor het plaatsen van een CAPTCHA bij het formlierblok gemaakt.